Dieta

Jak wybrać najzdrowsze chipsy? Sprawdzamy skład zdrowych chipsów!

• Zakładki: 34


Słone, pełne smaku i przyjemnie chrupiące chipsy skuszą czasem nawet najbardziej zagorzałego zwolennika zdrowej diety. Czy chipsy są zdrowe? Oczywiście, że nie, ale to nie oznacza, że musimy na zawsze rezygnować z chrupania. Wystarczy zachować zdrowy umiar i znaleźć te, które są… „mniejszym złem”. Czego nie mogą zawierać chipsy, aby można było określić je mianem zdrowych? Co powinny zawierać zamiast tego? Dziś bierzemy pod lupę składy zdrowych chipsów. Czytaj dalej!

Co sprawia, że chipsy z założenia nie są zdrowe?

Możemy tu wskazać 3 głównych winowajców:

  • tłuszcz,
  • sól,
  • szkodliwe, zbędne dodatki.

Tradycyjne chipsy ziemniaczane zawierają ogromne ilości oleju, szkodliwych tłuszczy, soli, ulepszaczy smaku i substancji konserwujących. Czym je zastąpić, żeby oszczędzić sobie ryzyka miażdżycy i nadwagi?

Zdrowe chipsy, czyli jakie?

Czym zastąpić zwykłe chipsy? Zdrowe chipsy dostępne w sklepach to przede wszystkim słodkie chipsy owocowe (bananowe, jabłkowe, kokosowe), ale też chipsy warzywne: z marchwi, ciecierzycy, batatów lub manioku. Chipsy bio mogą też być wykonane z ziemniaków. Najlepiej, aby miały najprostszy możliwy skład – ziemniaki, olej i sól. Bez oleju palmowego, skrobi, emulgatorów, maltodekstryny i wzmacniaczy smaku. Takie zdrowe chipsy eko wciąż będą kaloryczne, ale zdecydowanie mniej obciążą organizm i nie dostarczą mu szkodliwych składników. Kiedy następnym razem najdzie Cię ochota na chipsy, wybierz zdrowszą alternatywę – wypróbuj zdrowe chipsy warzywne lub owocowe.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
70 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *