Czym różni się gastrolog od gastroenterologa? Do którego lekarza powinieneś się udać, jeśli zaczniesz odczuwać ból lub dyskomfort w przewodzie pokarmowym? Czy może jeden lekarz wykonuje tylko badania zewnętrzne, a drugi przeprowadza gastroskopię, kolonoskopię i inne badania wewnętrzne? Poznaj odpowiedzi na te pytania, zgłębiając zagadnienie: gastrolog a gastroenterolog!
Gastrolog a gastroenterolog – różnice
W słowniku przeciętnej osoby, nieszczególnie zainteresowanej zagadnieniami medycznymi, niektóre nazwy dyscyplin lekarskich stanowią synonimy. Przykładowo dla wielu osób dentysta, stomatolog i ortodonta to jedna i ta sama osoba. A jednak – są między nimi różnice.
Inaczej wygląda kwestia gastrologa i gastroenterologa. Niby podobne, a jednak odmienne nazwy skłaniają pacjentów do myślenia, że ci specjaliści zajmują się nieco innymi zagadnieniami bądź różnią się uprawnieniami. Niesłusznie! Tym razem mamy do czynienia z kwestią odwrotną: gastrolog i gastroenterolog to dokładnie ta sama osoba.
Czym zajmuje się gastrolog/gastroenterolog?
Gastrolog (gastroenterolog) zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem chorób związanych z układem pokarmowym. Do najpopularniejszych przykładów należą wrzody (np. żołądka i dwunastnicy), nadżerki, zapalenia bakteryjne, nowotwory, zgaga, refluks. Gastrolog (gastroenterolog) bada przełyk, żołądek, jelita, wątrobę, trzustkę i drogi żółciowe.
Warto wybrać się do gastrologa (gastroenterologa) nie tylko wtedy, gdy odczuwa się ból (pieczenie, palenie, kłucie), lecz także kiedy zauważy się inne nietypowe objawy. Mogą to być częste biegunki lub zaparcia, długotrwała zgaga, spadająca waga, ślub w stolcu, nieustające poczucie sytości/wypełnienia żołądka. Pamiętaj, nigdy nie bagatelizuj tego typu sygnałów!