Dieta

Czekolady bezglutenowe – mity na temat zdrowych słodkości

• Zakładki: 80


Czekolady bezglutenowe to jedne z najchętniej kupowanych produktów w sklepach ze zdrową żywnością. Zwykła czekolada może zawierać niewielką ilość glutenu, stąd osoby chore na celiakię dla bezpieczeństwa wolą wybierać odpowiedniki z symbolem przekreślonego kłosa. Jednak wokół tych produktów w ostatnich latach pojawiło się wiele przekłamań. Czas obalić mity dotyczące czekolady bezglutenowej, które wciąż krążą w sieci.

Czekolady bezglutenowe są mdłe – mit

Nie jest to prawdą, gdyż czekolady bezglutenowe zawierają wysokiej jakości kakao, dzięki czemu są aromatyczne i pełne smaku. W niczym nie ustępują pod względem doznań smakowych czekoladom tradycyjnym, jakie można kupić w każdym supermarkecie. Są naprawdę pyszne i dobre jakościowo. Warto pamiętać też, że to, czy dane przekąski komuś smakują, zależy nie tylko od jakości produktów, ale też od indywidualnych preferencji.

Czekolady bezglutenowe są bardzo drogie – mit

W przeszłości faktycznie ceny czekolad bezglutenowych były znacznie wyższe, niż obecnie, co czyniło je mniej dostępnymi. Coraz więcej osób choruje na celiakię i rynek produktów bez glutenu, stale się rozwija. Dziś coraz częściej można kupić słodkości z symbolem przekreślonego kłosa w naprawdę przystępnych cenach zarówno w supermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Można pokusić się o stwierdzenie, że praktycznie każdego stać obecnie na tabliczkę czekolady bezglutenowej. Tabliczka dobrej czekolady bez glutenu w składzie to wydatek rzędu 10-12 złotych.

Czekolada bezglutenowa ma mniej kakao – mit

Nieprawda. Nie ma absolutnie żadnej różnicy pomiędzy zawartością kakao w czekoladzie bezglutenowej i zwykłej. Ilość surowca może być w obu produktach bardzo zbliżona lub nawet taka sama. To zależy od rodzaju czekolady oraz jej producenta. Najbardziej wartościowe z punktu widzenia zdrowia są czekolady z wysoką zawartością kakao, najlepiej powyżej 70%.

Czekolada bezglutenowa tuczy – mit

Jest to mit. Czekolady bezglutenowe mają podobną wartość kaloryczną w 100 g, co ich tradycyjne odpowiedniki. Wiele z nich ma nawet obniżoną zawartość tłuczu. Poza tym, aby przybrać na wadze, trzeba spożywać więcej kalorii, niż organizm jest w stanie spalić. Równie dobrze można przytyć, jedząc produkty dietetyczne, wystarczy, że zjemy ich w nadmiarze.

Nie ma dużego wyboru czekolady bezglutenowej – mit

Jest wprost przeciwnie! W sklepach dostępne są czekolady bezglutenowe białe, mleczne, jak i gorzkie, co sprawia, że każdy fan tych słodkości znajdzie odpowiedni wariant dla siebie. Dużą popularnością cieszą się ekskluzywne czekolady z migdałami, które najlepiej smakują w duecie z cappuccino. Wiele osób wybiera też czekolady z chrupiącym ryżem, które dodają energii i poprawiają nastrój. Delektują się nimi nie tylko dorośli, ale i dzieci. Na uwagę zasługują też czekolady gorzkie z prawdziwymi kawałkami pomarańczy, które mają niezapomniany smak. Na polskim rynku znajdziemy też czekolady bezglutenowe z orzechami laskowymi, pistacjami, toffi i nie tylko. Wybór opcji smakowych jest naprawdę bogaty. Wiele z czekolad bezglutenowych nie ma składzie także laktozy i ma obniżoną zawartość cukru, co czyni je dostępnymi dla osób z alergią na białko mleka krowiego oraz cukrzyków. Podsumowując, czekolady bezglutenowe są smacznym deserem dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Są równie pyszne i aromatyczne, co czekolady tradycyjne. Z roku na rok ich ceny stają się coraz bardziej przystępne. Spożywane z umiarem mogą być miłą osłodą dnia.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
21 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *