Zdrowie

Gotowanie na płycie indukcyjnej a zdrowie

• Zakładki: 8


Płyty indukcyjne są współcześnie bardzo często wybierane jako element przestrzeni kuchennej. Wiele ludzi chwali je za łatwość gotowania, ale są też osoby nastawione sceptycznie. Niektórzy sądzą, że gotowanie na płycie indukcyjnej jest niezdrowe. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Wpływ indukcji na jedzenie

Wielu użytkowników płyt indukcyjnych martwi się, że emitowane przez nie fale elektromagnetyczne mogą mieć szkodliwy wpływ na jedzenie. Prawda jest jednak taka, że to dno naczynia umieszczone na płycie kumuluje niemal całą siłę oraz wytworzoną energię. Nie ma więc znaczenia, czy wykorzystujemy duże lub małe patelnie, a także garnki. Właśnie dzięki innowacyjnemu dnu fale nie są w stanie dotrzeć do jedzenia.

Płyta indukcyjna a zdrowie użytkowników

Na temat płyt indukcyjnych powstało wiele mitów, które część osób nastawiają wrogo do tego rozwiązania. Faktem jest, że elektronika niesie za sobą pewne zagrożenia, ale w rzeczywistości jest tak w przypadku każdego sprzętu. Jeśli przyjrzymy się zaletom płyt indukcyjnych, możemy się do nich łatwo przekonać. Wystarczy mieć w kuchni dobrej jakości garnek do indukcji, by móc przygotowywać posiłki wygodnie, w krótszym czasie i przy oszczędności energii. Dodatkowo płyta indukcyjna pozostaje zimna, więc nie grozi nam przypadkowe oparzenie się. Możemy więc korzystać z niej bez obawy o własne zdrowie, jak i zdrowie naszych bliskich. Potrzebne nam będą tylko odpowiednie naczynia, które pozwolą przyrządzić smaczne i zdrowe posiłki.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
11 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *