Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na grypy i przeziębienia. Coraz więcej osób skupia się na poprawie odporności, ale na odporność w zimnych miesiącach pracujemy przez cały rok. Dlatego warto regularnie stosować proste, domowe sposoby, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy. Jak to zrobić?
Naturalne metody na odporność
Podstawą odporności jest odpowiednia higiena. Warto dbać o częste i dokładne mycie rąk i unikać dotykania twarzy dłońmi. Z kolei prawdziwym zabójcą dobrej odporności jest stres, dlatego dobrym pomysłem jest dbanie o dobry sen, ograniczanie korzystania z rozpraszaczy (telefony, telewizory), aktywność fizyczna i unikanie stresujących sytuacji, a w ostateczności stosowanie ziół uspokajających. Zrelaksowane, wypoczęte ciało lepiej radzi sobie z infekcjami. Jedną z metod pobudzania pracy układu odpornościowego są też bańki chińskie.
Dieta na odporność
Świeży czosnek i cebula na odporność to sposób naszych babć na dobre zdrowie. Każdy z nas zna też wzmacniające herbatki z cytryną i miodem. Co jeszcze działa stymulująco na układ immunologiczny? Imbir ma działanie rozgrzewające, obniża gorączkę, hamuje kaszel i wzmacnia odporność organizmu. Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, a cynamon jest przeciwzapalny. Z kolei lucerna i magnez dostępne np. w preparatach Green Care, wykazują silne działanie wzmacniające organizm, wzmacniają metabolizm i wspomagają układ nerwowy. Na poprawę odporności warto stosować też czarny bez, czarnuszkę i olej z wiesiołka.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Pharmavita.
Fot. Shutterstock.