Dieta

Zalety oleju domowej roboty

• Zakładki: 1


Prasa do oleju to urządzenie, dzięki któremu nie trzeba kupować gotowych olejów, by cieszyć się zdrowym tłuszczem w codziennej diecie. Poznaj zalety oleju domowego i zdecyduj, czy wyciskarka do nasion stanie w Twojej kuchni. Zapraszamy do lektury.

1 – Jakościowy proces tłoczenia oleju

Wysokiej jakości oleje tłoczone są na zimno, bez uprzedniej obróbki termicznej surowca, np. orzechów, pestek, nasion. Te, które pozostają surowe, nierafinowane i nieprzefiltrowane, odznaczają się doskonałym dla zdrowia składem. Aby je znaleźć, trzeba mieć sporą wiedzę o olejach i przygotować się na długie poszukiwania. Domowa wyciskarka do oleju oszczędza czas i usuwa konieczność zdobywania informacji o producentach i ich wyrobach. Dodatkowo wysoka jakość tłoczenia przekłada się na wartościowy wytłok, którego nie trzeba wyrzucać. Może zostać wykorzystany w daniach i wypiekach.

2 – Czysty skład oleju z orzechów, nasion, pestek

Dzięki temu, że prasa do oleju pozwala na przetworzenie surowca przy zachowaniu jego wysokiej jakości, wyciśnięty samodzielnie olej zawiera więcej witamin i minerałów niż przeciętny sklepowy odpowiednik, a także więcej kwasów Omega-3, Omega-6, Omega-9. Jest wykorzystywany od razu, toteż nie wymaga dodawania konserwantów. Należy jednak zaznaczyć, że brak konserwantów przekłada się na krótszy termin ważności domowego oleju. Warto robić mniejsze porcje i zużywać w ciągu 2-3 tygodni, aby cieszyć się prozdrowotnością w najwyższym stopniu. Poza tym unika się wówczas spożywania nadwyżek oleju, żeby tylko się nie zmarnował. Niewielkie porcje pozwalają zużywać dokładnie tyle, ile się potrzebuje.

3 – Świeżość surowców oleju

Chociaż uznani producenci mogą poświadczyć jakość swoich olejów, nie są w stanie zadbać o stuprocentową czystość surowców trafiających do fabryki. Część może być zjełczała, zepsuta, spleśniała. Zupełnie inaczej jest w domu. Mając prasę do oleju i wyciskając tłuszcz samodzielnie, masz kontrolę nad każdym składnikiem. To szczególna zaleta w przypadku osób samodzielnie uprawiających rośliny takie jak drzewa orzechowe, słoneczniki, dynie, len.

4 – Niska cena oleju domowego

Kupując gotowy olej, nawet w promocyjnej cenie, zapłacisz więcej niż za domowy odpowiednik, zwłaszcza jeśli surowce pochodzą z Twojego ogrodu lub ze sprawdzonej hurtowni. Możesz wykonywać oleje z orzechów ziemnych lub włoskich, sezamu, lnu. Możesz też uzyskać bardziej popularne typy oleju, np. słonecznikowy bądź rzepakowy. Ciekawą funkcją prasy do oleju jest program do mieszania surowców, dzięki któremu stworzysz produkt stanowiący połączenie kilku olejów. Uzyskasz efekt nie tylko prozdrowotny, ale także interesujący smakowo, nadający wyjątkowy charakter potrawie.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Sklepbialysaibaba.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
4 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.