Dieta

Zdrowe smażenie, czyli kilka słów o patelni beztłuszczowej

• Zakładki: 9


Świadomość na temat zasad zdrowego odżywiania wzrasta i tym samym sprawia, że częściej sięgamy po alternatywy dla niekoniecznie wartościowych produktów, a niektóre z nich całkowicie ograniczamy i eliminujemy z codziennego jadłospisu. Zmniejszamy także ilość tłuszczu w diecie, chociażby poprzez smażenie beztłuszczowe. Jakie patelnie się do tego przydają?

Patelnie do smażenia bez tłuszczu

Lista patelni dostępnych na rynku jest długa, dlatego niekiedy trudno jest nam zdecydować się na odpowiednią. Zwróćmy uwagę przede wszystkim na to, by nasza patelnia beztłuszczowa miała powłokę non-stick chroniącą powierzchnię przed zarysowaniem. Wybierać możemy spośród patelni teflonowych, ceramicznych, tytanowych i kamiennych. Wymienione rodzaje będą się różnić głównie ceną, ale także trwałością i odpornością na ścieranie. Najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze są patelnie teflonowe. Od nas samych zależy to, ile jesteśmy w stanie przeznaczyć na tego typu sprzęt kuchenny.

Czy warto?

Jeśli zamierzamy ograniczyć spożywanie tłuszczów, to zakup patelni beztłuszczowej jest zdecydowanie dobrą decyzją. Swoją przygodę można rozpocząć od patelni teflonowych, ale znacznie lepszym wyborem będą nieco droższe ceramiczne czy granitowe, z których będziemy mogli korzystać znacznie dłużej. Warto więc odłożyć nieco funduszy i sprawić sobie prezent w postaci dobrej jakości patelni, która posłuży nam wiele lat. Posiadacze kuchni indukcyjnych powinni szczególną uwagę zwrócić na zestaw patelni na indukcję. Zwykle możemy je dostać w różnych rozmiarach, a taki sprzęt kuchenny bez wątpienia zawsze się przydaje.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
13 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.