Winogrono to jeden z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, który swoją popularność zawdzięcza słodkiemu i soczystemu smakowi. Owoc ten występuje w wielu różnych odmianach i jest uprawiany na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Jakie właściwości zdrowotne ma winogrono?
Pomaga w walce z rakiem
Owoce winorośli zawierają polifenole, czyli silne przeciwutleniacze mające właściwości przeciwzapalne. Resweratrol, czyli jeden z tych związków ma właściwości, która pomagają zapobiegać, a nawet zwalczać raka wątroby, jelita grubego oraz żołądka. Największa ilość tego związku znajduje się w skórce winogrona czerwonego.
Utrzymuje serce w dobrej formie
Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, resweratrol pomaga zwalczać cholesterol i wyrządzone przez niego szkody. Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka występowania i rozwoju chorób o charakterze naczyniowo-sercowym.
Jest bogate w składniki odżywcze
Winogrono zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych, w szczególności sporą ilość witaminy C oraz K. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, wspiera proces gojenia się ran, przyczynia się do wytwarzania czerwonych krwinek. Witamina K natomiast wspiera właściwe funkcjonowanie układu kostnego, przyczynia się do budowania zdrowych kości oraz krzepnięcia krwi.