Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów bez laktozy a wśród nich serki homogenizowane, sery żółte, mleko i wiele więcej. Stało się to normą, lecz niektórzy dietę pozbawianą laktozy traktują jako chwilową modę. Kto przede wszystkim powinien wybrać dietę bezlaktozową?
Dla kogo przeznaczone są produkty bez laktozy?
Organizm niektórych z nas nie produkuje enzymu laktazy lub wytwarza go zbyt mało. W takich przypadkach możemy mówić o nietolerancji laktozy u danej osoby. Niedobór enzymu laktazy powoduje, że cukier mleczny nie jest rozkładany w wystarczającym stopniu i zalega w przewodzie pokarmowym. To z kolei prowadzi do odczuwania przez nas nieprzyjemnych objawów. Możemy do nich zaliczyć między innymi ból brzucha, wzdęcia, gazy, kolki. Nietolerancja laktozy zmusza nas do zrezygnowania z tradycyjnego nabiału, a jako alternatywę wybieramy właśnie produkty bez laktozy.
Wbrew pozorom mleko czy inne artykuły spożywcze bez laktozy nie są produktami, których trzeba się bać. To bezpieczne rozwiązanie dla osób nietolerujących cukru mlecznego. Jeśli jednak jesteśmy uczuleni na białka mleka, będziemy musieli całkowicie zrezygnować nawet z produktów bezlaktozowych. Niestety zawierają one także wspomniane białka.
Artykuły spożywcze bez laktozy są przeznaczone dla osób, które nie tolerują tego mlecznego cukru. Są to jednak produkty w pełni bezpieczne i z całą pewnością bardzo smaczne.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock