Sushi na śniadanie? Choć niektórym osobom pomysł może wydawać się nieco dziwny, rozwiązanie przynosi wiele korzyści. Danie jest lekkie i zdrowe, a także bogate w składniki odżywcze. Jeśli zatem szukasz sposobu na urozmaicenie codziennego menu, sushi jest tym, czego potrzebujesz.
Popularne danie kuchni japońskiej dostarcza zarówno węglowodanów i błonnika, jak i białka oraz witamin. Regularne spożywanie tej potrawy korzystnie wpływa na odporność, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Wspiera również działanie tarczycy, wzmacnia wzrok, skórę i kości. Niskokaloryczne sushi sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Jest to znakomita alternatywa dla produktów pszennych, które na ogół spożywamy śniadaniową porą. Z odpowiednim sprzętem i odrobiną wprawy przygotujesz je samodzielnie w domu. Możesz również zamówić rolki z restauracji. Sushi Janów dostarczy przepyszne i zdrowe danie bezpośrednio pod twoje drzwi. Łódzka Susharnia została uznana za Restaurację Roku, Najlepszą Restaurację Województwa Łódzkiego, zwyciężając również w kategorii Orient Express. Konkurs został zorganizowany przez Pyszne.pl.
Jak przygotować idealne sushi na śniadanie – przepisy i porady
Przygotowanie idealnego sushi wymaga jednak odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Oto kilka porad, które pomogą ci pomóc w stworzeniu nowego ulubionego śniadania.
- Po pierwsze musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Do przygotowania sushi potrzebny będzie ryż do sushi, nori (liście alg morskich), sos sojowy, wasabi i ulubione dodatki, takie jak np. ogórek, awokado, łosoś lub tuńczyk.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie ryżu do sushi. Musi być umyty i ugotowany według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły i wilgotny należy połączyć go z octem ryżowym i cukrem trzcinowym oraz solą morską w proporcji 1:1,1:2 i 1:4.
- Liście nori rozgrzej na patelni lub podgrzej w mikrofalówce przez około 10 sekund. Następnie rozciągnij je na desce do krojenia i posmaruj cienko sosem sojowym oraz wasabi. Na liściu nori należy ułożyć porcję ryżu do sushi i ulubione dodatki do sushi. Na końcu należy zwinąć liście nori w ruloniki i pokroić je na mniejsze porcje – gotowe! Jeśli nie masz wprawy w rolowaniu, warto pomyśleć o zakupie maszynki do sushi.