Zdrowe odżywianie

Dlaczego zdrowa żywność jest tak ważna? Zapytaliśmy specjalistów z firmy Zdrowa Sowa

• Zakładki: 37


Choć każdy słyszał powiedzenie: jesteś tym, co jesz, wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z tego, że jedne składniki wspierają nasz organizm, a inne bardzo mu szkodzą.  Dobrze zbilansowana dieta, oparta na zdrowej żywności, dostarcza organizmowi składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i naprawy uszkodzonych komórek, pomagając zachować nie tylko siłę i energię do codziennej aktywności, ale i zdrowie. Zdrowa żywność to rodzaj leku, który został nam podarowany przez naturę. 

Białko ma moc odbudowywania uszkodzonych tkanek, wspomagając również układ odpornościowy.  Węglowodany i tłuszcze napędzają organizm do działania, zapewniając potrzebną energię. Z kolei witaminy i minerały niestrudzenie wspierają procesy zachodzące w organizmie. Za każdym składnikiem odżywczym kryje się konkretny produkt pochodzący z natury, który pomaga w utrzymaniu codziennych funkcji organizmu, zachowaniu optymalnej masy ciała i zapobieganiu chorobom.

Zdrowa żywność, czyli jaka?

Zdrowa żywność jest wolna od pestycydów, metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Nie ma również polepszaczy smaku, aromatów i nie jest poddawana działaniu promieniowania radioaktywnym kobaltem 60 lub cezem 137. Działanie to hamuje procesy gnilne owoców i warzyw, zabijając bakterie i neutralizując nieczystości. Niestety niekorzystnie wpływa na wartość odżywczą.  Zdrowa żywność to naturalne produkty, bogate w substancje bioaktywne, które cechuje wysoka przyswajalność. Pochodzi ze zrównoważonych upraw i posiada stosowne certyfikaty, np. USDA Organic.

Jakie korzyści przynosi spożywanie zdrowej żywności?

Poza oczywistym wsparciem procesów zachodzących w organizmie, które wpływają również na nasze samopoczucie, spożywanie zdrowej żywności pozwala uniknąć pewnych dolegliwości. Tego typu żywność nie zaburza naszych procesów trawiennych. Zdrowe produkty z ekologicznych upraw są wolne od szkodliwego karagenu e 407. Brak substancji zakwaszającej E-200-299 uwalnia nas od problemów z nadciśnieniem. Unikając barwnika E 133, nie narażamy się na podrażnienia przewodu pokarmowego. Wyeliminowanie z diety produktów zawierających benzoesan sodu minimalizuje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
90 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *